Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Aνάποδη κλωστή –το παραμύθι» www.mariachaniotaki.gr


Η ομάδα CMD παρουσιάζει την παράσταση «Ανάποδη Κλωστή- το παραμύθι» .

Η παράσταση «Ανάποδη κλωστή-το παραμύθι» αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της Performance – Installation με τον τίτλο «Ανάποδη κλωστή» που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο BIOS το 2008.
Η φετινή παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ απευθύνεται σε παιδιά κι είναι ένα παραμύθι που μιλάει για το ταξίδι ενός παιδιού στον κόσμο της φαντασίας, ένα ταξίδι στο οποίο τον οδηγεί μια μαγική πυγολαμπίδα.

"…οι πυγολαμπίδες φέγγουν μόνο τη νύχτα. Να, όπως τα αστέρια που πέφτουν, μόνο που εκείνες είναι …ανάποδα αστέρια. Κι ύστερα, η μαγική πυγολαμπίδα πέταξε κι έφυγε... Το παιδί έτρεξε πίσω της και την ακολούθησε μέσα στο διάφανο δάσος. Μια γκρίζα… παράξενη ομίχλη, σαν γκρίζα σκόνη ξετυλίχθηκε γύρω του..."
Η παράσταση καταλήγει στην ερώτηση αν οι κόσμοι μέσα στους οποίους ταξιδέψαμε μαζί με την μαγική πυγολαμπίδα υπάρχουν: «λένε πως τα πιο όμορφα πράγματα είναι εκείνα που δεν φαίνονται"

Ένα ταξίδι φτιαγμένο από εικόνες, χαμόγελα και δάκρυα, σε ένα κόσμο, όπου κάθε επιθυμία και προσδοκία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Η Χώρα μας είναι μόλις ορατή … μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας .

Τους ρόλους του παιδιού και του αφηγητή έχει ο Ιπποκράτης Δελβερούδης και το ρόλο της μαγικής πυγολαμπίδας η Kasja Englund (απο την Σουηδία απόφοιτη της Σχολής του Jaques Lecoq στο Παρίσι).
Μαζί τους μέσα στους μαγικούς κόσμους της παράστασης εμφανίζονται δυο νέοι από την Θεατρική ομάδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών με την καθοδήγηση στην κίνηση από την Kasja Englund.
Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση (Κείμενο Σκηνοθεσία –Σκηνογραφία) έχει η Μαρία Χανιωτάκη .
Τη μουσική έγραψαν οι Γιώργος Bandoek Αποστολάκης και Μάριος Τσάγγαρης.
Τα video της παράστασης είναι του Μπάμπη Βενετόπουλου.
Οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα, η μελέτη της κατασκευής του σκηνικού χώρου του Τάσου Παπαιωάννου.
Κείμενα διαβάζει η Όλια Λαζαρίδου.

Η ιστορία μιλάει για το ταξίδι ενός παιδιού στον κόσμο της φαντασίας, ένα ταξίδι στο οποίο το οδηγεί μια μαγική πυγολαμπίδα. Τα παιδιά οδηγούνται σε ένα δικό τους ταξίδι. Σε έναν κόσμο μαγικό από επιθυμίες, πανέμορφους χώρους, ανησυχίες αλλά και χιούμορ.
«ΠΑΙΔΙ: λένε πως τα πιο όμορφα πράγματα είναι εκείνα που δεν φαίνονται...»

Έναρξη Παραστάσεων : Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 και για όλη τη χειμερινή περίοδο
(Νοέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010)
Ημέρες/Ώρες Παραστάσεων : Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 11.00 π.μ.
Σάββατο στις 17.00 μ.μ.
Θέατρο: STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, 2106453330)

Η παράσταση είναι προσαρμοσμένη έτσι ωστε να απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και οι κρατήσεις για κάθε παράσταση θα αφορούν αυστηρά κάθε σχολείο χωριστά.
Για κρατήσεις θέσεων και λοιπές πληροφορίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την Ηρώ Ποταμούση στο 6976639058 ή με e-mail στη διεύθυνση iropotamousi@hotmail.com



«Ο σκοπός της παράστασης, εκτός από καλλιτεχνικός, είναι και βαθιά κοινωνικός και κατ’ επέκταση εκπαιδευτικός, μια και στην διανομή των ηθοποιών θα συμμετέχουν με την καθοδήγηση της Σουηδής ηθοποιού Kasja Englund απόφοιτη της Σχολής του Ζακ Λεκόκ στο Παρίσι, οι δύο νέοι από την θεατρική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.
Σκοπός μας είναι να έχουμε την δυνατότητα να δοθεί η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να εκφραστούν καλλιτεχνικά σε επαγγελματικό επίπεδο θεωρώντας την καλλιτεχνική έκφραση δικαίωμα όλων. Από τη άλλη θεωρούμε ότι αυτή μας η επιλογή είναι ένα βήμα προσέγγισης του κοινού και κυρίως των παιδιών θεατών με άτομα με ειδικές ανάγκες.
"Ένα θέμα που έχει αναμφισβήτητα μεγάλη κοινωνική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική σημασία.Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των νέων αυτών στην παράσταση μας θα είναι πολύτιμη .Θα θέλαμε να μας δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούμε την χαρά
τους μέσα από την συμμετοχή τους στην παράσταση μας . Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία που λείπει από τον τόπο μας δίνει ταυτόχρονα και την ευκαιρία στους μικρούς θεατές μας να δουν ως ισότιμα μέλη τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Επίσης η παρουσίαση ενός έργου που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους μας κάνει ακόμα περισσότερο υπεύθυνους όσο αφορά την φυσιογνωμία της παράστασης μας γνωρίζοντας την καλλιτεχνική, ψυχολογική, κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση που έχει το Παιδικό Θέατρο.
Γνωρίζουμε ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους. Με ένα έργο που έχει δημιουργηθεί από μεγάλους όμως έχει αντίληψη ότι δεν πρέπει να παραβιάσει την αυθεντικότητα του παιδικού κοινού η να επιβάλλει απλοποιημένες αντιλήψεις που συχνά οι μεγάλοι έχουν για τα παιδιά. Ξέρουμε ότι δεν αρκεί ένα έργο να αρέσει στα παιδιά.
Η παράσταση μας έχει ως βασικό εργαλείο την μουσική και την εικόνα και λιγότερο τον λόγο.
Επιδιώκοντας έτσι στην καθιέρωση της εικόνας σα μια αυτόνομη ,ισοδύναμη και κυρίαρχη σκηνική γλώσσα . Γιατί πιστεύουμε πως όσο μεγαλύτερη είναι η διαύγεια του οπτικού πεδίου που προσφέρει η σκηνή στο παιδί τόσο πιο ελεύθερα μπορεί να αναπνέει η ευαισθησία και η φαντασία του.
Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα της παράστασης μας δίνει την δυνατότητα να μπορούν να την παρακολουθήσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων .
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται γι αυτό το σκηνικό αποτέλεσμα είναι μια σειρά από μαγικούς κόσμους που εναλλάσσονται μπροστά στο παιδί εμπνευσμένες από το θέατρο σκιών την καλλιτεχνική μας παράδοση, την παντομίμα εμπλουτισμένες με video και σύγχρονες τεχνικές που δημιουργούν ένα μαγικό κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.΄
Όλες οι εικόνες συνοδεύονται από μουσική ιδιαίτερα ποιοτική που μαζί με τις εικόνες δημιουργούν ένα κόσμο αντάξιο της φαντασίας των παιδιών.

Τα παιδιά μετά την παράσταση θα μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά αυτού του κόσμου με την συνεργασία των ηθοποιών."

Μαρία Χανιωτάκη ( www.mariachaniotaki.gr)
Καλ. Διευθυντής Ομάδας CMD

«Δεν αποτελεί μέρος της δουλειάς μας το να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από την δική μας ερευνητική διαδικασία . Η έρευνα μας στηρίζεται στις προσδοκίες μας στον εσωτερικό μας κόσμο ,στην ζωή γύρω μας στην παράδοση μας στις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου τώρα και πάντοτε. Στις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου.
Εκείνο που καλούμαστε να κάνουμε είναι να θέσουμε το ερώτημα στον θεατή δημιουργώντας ένα ελεύθερο πεδίο έτσι ώστε να μπορέσει να μοιραστεί τη θεατρική εμπειρία μαζί μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο θεατής να συμμετέχει με την ελευθερία στη φαντασία του και την αντήχηση μέσα του. Να μπορέσει να δει τον δικό του κόσμο μέσα στην δουλειά μας όπως με αυθορμητισμό κι ελευθερία ξεκινήσαμε και δημιουργήσαμε κι εμείς το υλικό της παράστασης μας. Κάθε δημιουργία μας είναι και παραμένει μέρος μιας συνέχειας που έχει να κάνει με την πορεία του Θεάτρου στον τόπο μας αλλά και του Θεάτρου διεθνώς».
Δουλεύοντας γι αυτή την παράσταση –παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά στην αναγκαιότητα που μας οδηγούν τα λόγια των αδελφών Γκριμμ...:
«η Ποίηση δεν ζει παρά μονάχα εκεί όπου μπορεί να συναντήσει γυμνή την ανθρώπινη ψυχή, εκεί όπου μπορεί να δροσίσει , ν ανακουφίσει ,να ζεστάνει και να παρηγορήσει .»

Μέλη της Ομάδας CMD :
Μαρία Χανιωτάκη (Σκηνογράφος ΜA Wimbledon School of Art-Εικαστικός)
Αιμιλία Κακουριώτη (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ- ΜArsh Glasgow School of Art)
Εύα Σταυρακάκη (χορεύτρια ), Αθηνά Γκαζάνη (Φωτογράφος),
Παναγιώτης Καφούσιας ( Τελειόφοιτος Γεωλογίας, Kαπ. Παν. Αθηνών -χορευτής)


Παραστάσεις : από Τρίτη έως Παρασκευή (για τα σχολεία) στις 11 το πρωί . Σάββατο στις 5 το απόγευμα για το κοινό
Τιμή εισιτηρίου: €15, φοιτητικό €12
STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Μαυρομιχάλη 134 ,Αθήνα
Τηλ: 210.645.3330

Πληροφορίες:
MENTA ART EVENTS : 6974037500 ????
info@menta3.com - www.menta3.com

1 σχόλιο:

  1. Olá amiga!
    Passei para rever seu cantinho... sempre inspirador e maravilhoso!
    Novamente, parabéns!
    Espero você, outra vez em:
    magiadaines.blogspot.com
    Um ótimo fim de semana!
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή