Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009


Επισκέφτηκα πριν μέρες την έκθεση «Leonardo Da Vinci - Εφευρέτης και Επιστήμονας», στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών στο Ηράκλειο Κρήτης).
Η έκθεση, που παρατείνεται μέχρι 5/1/2010, παρουσιάζει την εντυπωσιακή σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνική και καταδεικνύει πώς τα έργα αυτού του μεγαλοφυούς ανθρώπου συνδέουν την Ελληνική Αρχαιότητα με την Αναγέννηση και την Αναγέννηση με τη Σύγχρονη Εποχή. Αυτό που τότε αποτελούσε μια ουτοπία και σήμερα είναι πραγματικότητα.
Η διοργάνωση διαρθρώνεται γύρω από τρεις κατηγορίες αντικειμένων, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα του Λεονάρντο, Εφευρέτη και Επιστήμονα. Οι ενότητες περιέχουν σχέδια, μοντέλα εφευρέσεων και οθόνες αφής με multimedia προγράμματα και 8.000 εικόνες.
Ο Ντα Βίντσι ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα επιστημονικά πεδία. Στα διασωθέντα σχέδιά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων άρματα μάχης, ευφάνταστες ιπτάμενες μηχανές και μία ιδανική πόλη, με λεωφόρους, κανάλια ύδρευσης, σιντριβάνια, πλατείες, κήπους, στοές και οχυρά. Τα σχέδια και οι εφευρέσεις του συχνά ξεπερνούσαν κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής.
Τον Απρίλιο του 1489 ξεκίνησε τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Περί της ανθρώπινης μορφής», το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Παράλληλα έκανε διάφορες μελέτες πάνω στην ανθρώπινη ανατομία, συγκρίνοντας τις «θεωρίες» του με τη μοναδική σωζόμενη σχετική θεωρία που υπήρχε την εποχή εκείνη, τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου, το πασίγνωστο ανθρώπινο σώμα με τα χέρια σε έκταση που, κατά τον Βιτρούβιο, μπορούσε να χωρέσει στα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο και το τετράγωνο και πως το κέντρο του σώματος ήταν ο αφαλός. Ο Λεονάρντο, με τις δικές του μελέτες, διόρθωσε κάποιες ανακολουθίες του Βιτρούβιου.
Είναι ακόμα γνωστό από αρκετά σχέδια του, πως μελετούσε τις διαστάσεις του ανθρώπινου κρανίου και τις "κοιλότητες" του εγκεφάλου. Σε ένα από τα σχέδια του, αποτυπώνει την αντίληψη που κυριαρχούσε κατά τον Μεσαίωνα, σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος αποτελείται από τρία τμήματα, το ένα πίσω από το άλλο, με το πρώτο να προσλαμβάνει τα ερεθίσματα, το δεύτερο να τα επεξεργάζεται και το τρίτο να τα αποθηκεύει. Επιπλέον, διασώζεται σχέδιο του ντα Βίντσι που αναπαριστά τη συνουσία ενός άνδρα με μια γυναίκα, το οποίο πιθανότατα εντάσσεται σε γενικότερες μελέτες του γύρω από τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου.

Οι φωτογραφίες που παραθέτω, προέρχονται από τις οθόνες αφής, και παρουσιάζουν τα σχέδια και κάποιες σκέψεις του μεγάλου δημιουργού.

2 σχόλια:

 1. My compliments for your blog and pictures included,I encourage you to photoblog,

  http://photosphera01.spaces.live.com

  Even week another photo album

  Greetings from Italy,

  Marlow

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Thank you so much for your compliments :) It is my pleasure to join photoshpera.
  I love italy :)
  Liana

  ΑπάντησηΔιαγραφή