Οι χάρτες των Αιγυπτίων.
Στην Αίγυπτο, από το 15ο αιώνα π.Χ., γίνεται συστηματική ταξινόμηση της περιγραφής και αναπαράστασης του γεωγραφικού χώρου, κατά κλίμακες. Προκύπτουν έτσι περιγραφές του Ουράνιου Σύμπαντος (Κοσμογραφία), της Γης (Γεωγραφία), της Αιγύπτου (Χωρογραφία) και περιγραφές του Νείλου και των διωρύγων του (Τοπογραφία). Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται σε σχέδια, πρόδρομους των χαρτών.
Η τοπογραφία, για πρώτη φορά στην ιστορία, διεξάγεται στην Αίγυπτο, στην κοιλάδα και το Δέλτα του Νείλου. Ο Ραμσής Β’ (1333-1300 π.Χ.) άρχισε μια συστηματική τοπογράφηση της αυτοκρατορίας. Για διευκόλυνση της επιβολής φόρων, έγιναν μετρήσεις με σκοπό τον καθορισμό των εκτάσεων και των ορίων των ιδιοκτησιών. Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών είχαν καταγραφεί και πιστεύεται ότι είχαν αποδοθεί και σε χάρτες, που όμως δεν έχουν σωθεί. Αιώνες αργότερα οι Έλληνες, και ιδιαίτερα ο Ερατοσθένης, χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις των Αιγυπτίων.
Η Κοιλάδα των Βασιλέων
Η εικόνα βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων.Ηταν ζωγραφισμένη στην οροφή του τάφου του Ραμσή ΣΤ’(περί το 1100 πΧ).Απεικονίζει το νυχτερινό ταξίδι του Ηλιου,ενώ την εικόνα πλαισιώνει το καμπυλωμένο σώμα της θεάς Νουρ, που συμβόλιζε τον ουράνιο θόλο
Κοσμογραφία
Από καλυπτήρια πλάκα σαρκοφάγου που βρέθηκε στην Σακκάρα και ανήκει στην 13η Δυναστεία, 350 π.Χ.
Πάπυρος του Τορίνο
Χρονολογείται στα 1400-1200 π.Χ. και απεικονίζει τους δρόμους στην έρημο, που οδηγούν στα ορυχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου