Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Θεατές στην Ομίχλη...



(Από το ΑΤΑΚΤΩΣ...ενημερωτικό δελτίο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, Νοέμβριος 2009)

"Στο τοπίο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ήρθαν να δώσουν ένα αλλοιώτικο... χρώμα οι αυτοαποκαλούμενοι "Κινηματογραφιστές στην ομίχλη", οι οποίοι ξεκίνησαν μια "ανταρσία", απέχοντας από τους βασικούς θεσμούς του χώρου, όπως το φεστιβάλ Κινηματογράφου θεσσαλονίκης και τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας, με την παράλληλη παρουσίαση των ταινιών τους σε ειδική Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αθήνα.
Αίτημά τους η ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο, σε αντικατάσταση του άρτιου για την εποχή του αλλά ξεπερασμένου πλέον Ν. 1597 (ΦΕΚ 68/Α/1986) που είχε ψηφιστεί επί Μελίνας, με βασικό εμπνευστή τον σύμβουλό της Μάνο Ζαχαρία. Οι αναλυτικές προτάσεις ειδικής επιτροπής υπό τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, αν και παραδόθηκαν πριν ενάμιση χρόνο στην πρώην ηγεσία του ΥΠΠΟ, δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που υποσχέθηκε να θεραπεύσει, εντός τεσσάρων μηνών μάλιστα, η νέα (και Τουρισμού πλέον) πολιτική ηγεσία.
Χρειαζόμαστε απλώς ένα νόμο? Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια συνολική πολιτική για το χώρο του κινηματογράφου, ικανή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τις προκλήσεις που θέτει ευρύτερα ο τομέας των οπτικοακουστικών μέσων, τον οποίο οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις έχουν καταστήσει κεντρικό χώρο έκφρασης και αυτοσυνείδησης στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτή η πολτική θα πρέπει να σχεδιάζεται από το ΥΠΠΟ (Δ/νση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών μέσων) και να υλοποιείται από αυτές, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α., για τις επιμέρους δραστηριότητες.,
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα θέματα που (ορθά) θέτουν οι επαγγελματίες του χώρου, όπως η χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου,η εξέλιξη των σημαντικών θεσμών του, η αναβάθμιση της (επαγγελματικής) κινηματογραφικής εκπαίδευσης, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την ευρύτερη κοινωνία με οδηγό τρεις βασικούς άξονες: την ενθάρρυνση και ανάδειξη νέων δημιουργών, την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας (με τη διάχυση της κινηματογραφικής δημιουργίας μέσα από ειδικά προγράμματα στα σχολεία, όπως το γόνιμο "Πάμε Σινεμά") και, το κυριότερο, την καλλιέργεια της σχέσης θεατή και κινηματογράφου (με την ενίσχυση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, των κινηματογραφικών λεσχών και, βεβαίως, μια πολιτική φτηνού εισητηρίου)."

Σας συνιστώ ένθερμα να επισκεφτείτε τον ιστοχώρο www.fogfilms.org, όπου εκφράζεται η συσπείρωση των καλλιτεχνικών δυνάμεων με την ονομασία "Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου